telegraaf-juli-2018

Telegraaf juli 2018: FAMILIEZAKEN Tandartspraktijk Liem-Michael in modern jasje

In de voetsporen van opa en oma

Door Sophie Zimmerman

AMSTERDAM – Yu Lan Michael-Liem (40) is tandarts. Dat heeft zij niet van een vreemde. „Ik ben de derde generatie van een echte tandartsfamilie.”
Yu Lan Michael-Liem nam drie jaar geleden de tandartspraktijk van haar vader over.

In 2015 nam Michael-Liem de praktijk over van haar vader Rob die met pensioen ging. Daarvoor werkten ze al enkele jaren samen in een pand in Amsterdam-Zuid waar ook haar oom Fred zijn eigen tandartspraktijk runt. „Mijn grootouders, die in 1961 vanuit Indonesië naar Nederland waren gekomen, kochten dit pand in 1965 nadat zij hun vergunning kregen om hier als tandarts te werken.”

Tandheelkunde

Bij de familie Liem ging het dus altijd over tanden. „Mijn zusje werd daar wel eens gek van. Ik riep vanaf mijn zesde dat ik tandarts wilde worden. Toen ik mijn oma vertelde dat ik me had ingeschreven voor de opleiding tandheelkunde, sprong zij een gat in de lucht.”

Na haar opleiding wilde Michael-Liem eerst ergens anders ervaring opdoen. Dat ze uiteindelijk bij haar vader in de praktijk kwam, was voor niemand een verrassing. „In andere praktijken zocht ik steeds naar de persoonlijke sfeer en aanpak die ik van hier kende.”

Veranderingen

Desondanks heeft ze wel wat veranderingen doorgevoerd na de overname. „Mijn aangetrouwde naam is aan de naam van de praktijk toegevoegd en het logo is veranderd. Ook hebben we wat moderniseringen doorgevoerd. Zo werkt iedereen nu in hetzelfde blauwe jasje en hebben we een ontvangstbalie gecreëerd.”

Haar vader had, vooral vanwege het sociale aspect, wel moeite om de praktijk los te laten. „Maar verder juicht hij alles toe wat ik doe. Het vakgebied is wel veranderd. Tegenwoordig moet je als tandarts ook een goede ondernemer zijn om patiënten aan je te binden en te behouden. Die uitdaging ligt mij. Mijn vader wilde gewoon tandarts zijn.”

Bron Telegraaf juli 2018
Fotografie Ⓒ Richard Mouw

Posted in